Portal Rasmi Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti

feed-image

peta laman

27 April 2016: Mesyuarat Jawatankuasa Pelaksana Program Iskandar Malaysia TVET Employment Program 2016 (Series 1) yang dipengerusikan oleh En.Nordin bin Sariju,Pengerusi TVET Wilayah Johor bersama En. Abdul Razak bin Sabtu, Pengarah Bahagian Kolabo [ ... ]

27 April 2016:

Mesyuarat Jawatankuasa Pelaksana Program Iskandar Malaysia TVET Employment Program 2016 (Series 1) yang dipengerusikan oleh En.Nordin bin Sariju,Pengerusi TVET Wilayah Johor bersama En. Abdul Razak bin Sabtu, Pengarah Bahagian Kolaborasi dan Keusahawanan, JPKK dan En.Prakash Nagarajan, Naib Presiden Eko Sistem Perniagaan,IRDA di M-Suites Hotel, Johor Bahru.

Terima kasih kepada Pengarah KK Wilayah Johor, Pengarah Politeknik Wilayah Johor, Pengarah Kolej Vokasional Wilayah Johor dan PPLI yang menghadiri mesyuarat pada hari ini.

Semoga perancangan program ini akan dapat dilaksanakan dengan jayanya dengan kerjasama semua pihak.

KEPUTUSAN PERTANDINGAN DAN PAMERAN PROJEK INOVASI ICOMPEX 16 BAGI KOLEJ KOMUNITI

Tahniah buat seluruh warga Kolej Komuniti‬ yang telah memenangi pertandingan Icompex 2016‬ di POLIMAS

ANDA adalah juara Kolej Komuniti . Tahniah juga kepada semua penyertaan dari warga Kolej Komuniti.

Karnival Pendidikan Tinggi Negara Jadi Saluran Hebahan Peluang Pendidikan - Idris Jusoh

ALOR SETAR, 30 Jan (Bernama) -- Karnival Pendidikan Tinggi Negara (KPTN) 2016 dilihat mampu membantu pelajar untuk membuat pilihan pengajian selain menjadi saluran hebahan bagi menyalurkan maklumat terkini mengenai peluang pendidikan yang ditawarkan di negara ini, kata Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh.

Beliau berkata karnival kali ke-12 anjuran Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia (KPTM) itu merupakan medium yang digunakan untuk menyalurkan maklumat mengenai peluang pengajian tinggi yang ditawarkan oleh institusi pendidikan di Malaysia.

"Melalui karnival ini kita dapat menyebarkan maklumat mengenai program pengajian yang ditawarkan oleh Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA), Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS), Universiti Awam, Politeknik dan institusi lain.

"Karnival ini juga memberi penekanan dalam pemilihan pengajian dengan harapan pelajar yang ingin menyambung pengajian dapat membuat pilihan yang sesuai. Kita juga memberi pendedahan tentang pelaksanaan pemohonan kemasukan yang mana boleh dibuat secara atas talian," katanya kepada pemberita selepas merasmikan karnival itu di perkarangan Stadium Darul Aman di sini, hari ini.

Katanya masyarakat perlu mengambil peluang dari siri jelajah itu bagi mengetahui peningkatan dan kemajuan yang telah dicapai oleh pihak kementerian dan dianggarkan 800,000 pelajar akan mendapat manfaat dengan menyertai karnival pada tahun ini.

Karnival yang bermula 30 Januari hingga 3 April 2016 di enam zon seluruh negara itu bermula di Kedah dan seterusnya berakhir di Selangor dengan melibatkan pelbagai agensi berkaitan pendidikan tinggi seperti 20 Universiti Awam, Jabatan Pendidikan Politeknik, Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti, Institusi Pengajian Tinggi Swasta dan lain-lain agensi di bawah KPT.

Dalam perkembangan lain, Idris yang merupakan Anggota Majlis Tertinggi Umno berkata beliau yakin Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mampu membuat keputusan bijak dalam menyelesaikan isu kemelut yang sedang berlaku di Kedah.

"Saya yakin beliau (Najib) mampu buat keputusan bijak dan mampu melaksanakan perkara-perkara berhubung kemelut itu dengan baik.. Berhubung mesyuarat semalam, tiada isu berkaitan kemelut Kedah dibangkitkan semasa mesyuarat," katanya.

-- BERNAMA