Portal Rasmi Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti

Rakaman Agenda Awani - KPTN 2016
Wednesday, 03 February 2016
article thumbnail

Rakaman Agenda Awani di Astro AWANI 501 pada 2 Februari 2016 Topik perbincangan: Berkenaan Karnival Pendidikan Tinggi Negara (KPTN), Jom Masuk IPT 2016 dan Permohonan melalui UPUOnline. Selain itu da [ ... ]

Rakaman Agenda Awani - KPTN 2016

Rakaman Agenda Awani di Astro AWANI 501 pada 2 Februari 2016

Selain itu dapatkan maklumat berkenaan Modul dan Program ditawarkan di Kolej Komuniti bersama penampilan khas; Dato' Fazley Yaakob

Lihat video

Karnival Pendidikan Tinggi Negara Jadi Saluran Hebahan Peluang Pendidikan - Idris Jusoh

ALOR SETAR, 30 Jan (Bernama) -- Karnival Pendidikan Tinggi Negara (KPTN) 2016 dilihat mampu membantu pelajar untuk membuat pilihan pengajian selain menjadi saluran hebahan bagi menyalurkan maklumat terkini mengenai peluang pendidikan yang ditawarkan di negara ini, kata Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh.

Beliau berkata karnival kali ke-12 anjuran Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia (KPTM) itu merupakan medium yang digunakan untuk menyalurkan maklumat mengenai peluang pengajian tinggi yang ditawarkan oleh institusi pendidikan di Malaysia.

"Melalui karnival ini kita dapat menyebarkan maklumat mengenai program pengajian yang ditawarkan oleh Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA), Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS), Universiti Awam, Politeknik dan institusi lain.

"Karnival ini juga memberi penekanan dalam pemilihan pengajian dengan harapan pelajar yang ingin menyambung pengajian dapat membuat pilihan yang sesuai. Kita juga memberi pendedahan tentang pelaksanaan pemohonan kemasukan yang mana boleh dibuat secara atas talian," katanya kepada pemberita selepas merasmikan karnival itu di perkarangan Stadium Darul Aman di sini, hari ini.

Katanya masyarakat perlu mengambil peluang dari siri jelajah itu bagi mengetahui peningkatan dan kemajuan yang telah dicapai oleh pihak kementerian dan dianggarkan 800,000 pelajar akan mendapat manfaat dengan menyertai karnival pada tahun ini.

Karnival yang bermula 30 Januari hingga 3 April 2016 di enam zon seluruh negara itu bermula di Kedah dan seterusnya berakhir di Selangor dengan melibatkan pelbagai agensi berkaitan pendidikan tinggi seperti 20 Universiti Awam, Jabatan Pendidikan Politeknik, Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti, Institusi Pengajian Tinggi Swasta dan lain-lain agensi di bawah KPT.

Dalam perkembangan lain, Idris yang merupakan Anggota Majlis Tertinggi Umno berkata beliau yakin Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mampu membuat keputusan bijak dalam menyelesaikan isu kemelut yang sedang berlaku di Kedah.

"Saya yakin beliau (Najib) mampu buat keputusan bijak dan mampu melaksanakan perkara-perkara berhubung kemelut itu dengan baik.. Berhubung mesyuarat semalam, tiada isu berkaitan kemelut Kedah dibangkitkan semasa mesyuarat," katanya.

-- BERNAMA

Tahniah pelajar KK Kulim dalam Pertandingan Silambam

Tahniah kepada 2 orang pelajar Kolej Komuniti Kulim yang telah berjaya dalam Pertandingan Seni Mempertahankan Diri dalam 3rd Asia Silambam Championship 2016
pada 22 hingga 24 Januari 2016 di Stadium Paroi, Seremban Negeri Sembilan.

1.Nagendran A/L Talamanickam - Pingat Emas, Kategori Combat

2. Keveneswaran A/L Gopal
- Pingat Perak Kategori Kombat
-Pingat Gangsa kategori Tanithiramai(Selfskill)