Portal Rasmi Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti

 English peta laman
article thumbnail Pembinaan Rumah Komuniti
Tuesday, 12 July 2016

Pembinaan Rumah Komuniti - Menteri Pendidikan Tinggi (Sinar Harian 10 Julai 2016) Bermula dengan cabaran membantu mangsa banjir besar di Pantai Timur pada penghujung tahun 2014, YB Dato' Seri Idris Jusoh yang menerajui sebuah kementerian dengan kapa [ ... ]

Pembinaan Rumah Komuniti

Pembinaan Rumah Komuniti - Menteri Pendidikan Tinggi (Sinar Harian 10 Julai 2016)

Bermula dengan cabaran membantu mangsa banjir besar di Pantai Timur pada penghujung tahun 2014, YB Dato' Seri Idris Jusoh yang menerajui sebuah kementerian dengan kapasiti begitu ramai insan mahir dan professional dalam pelbagai bidang tidak mudah berputus asa untuk memberikan sumbangan dan bantuan kepada mangsa yang terlibat. Terutama melibatkan kawasan Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Setiap tindakan dirancang dengan penuh teliti dan strategi melibatkan kerjasama pelbagai pihak dalam kementerian atau agensi-agensi lain. Bermula Perancangan bagi persediaan sebelum, semasa dan selepas bencana.

Sehingga pertengahan tahun 2015 sering disiarkan di dada-dada akhbar, mangsa yang mengalami musnah rumah kediaman masih belum dapat diselesaikan, maka ianya memberikan semangat kepada Yang Berhormat Menteri agar warga Kementerian Pendidikan Tinggi dapat memberikan sumbangan. Bermodalkan peruntukan kewangan Ahli Dewan Undangan Negeri yang bersedia menyediakan tapak untuk pembinaan rumah tersebut, maka idea penggunaan teknologi Pembinaan Industri (IBS) telah dikenalpasti dapat membantu.

Cabaran membina rumah Komuniti pertama kalinya disambut oleh YBhg. Dato’ Amir Md. Noor selaku Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti (JPKK). Dengan bantuan Unit Penyelidikan Bahagian Pembangunan Akademik dan Pendidikan Berterusan (JPKK) dan Kolej Komuniti, idea mula direalisasikan dengan mendapatkan kerjasama dari beberapa pihak pembinaan IBS sedia ada di negara buat masa ini.

Kos binaan serendah RM20,000.00 merupakan kos asas bahan binaan. Saiz rumah berkeluasan 20kaki x 30 kaki (600 kaki persegi) merupakan saiz asas keperluan sebuah keluarga minima dengan kemudahan 3 bilik tidur dan sebuah bilik air. Tempoh pembinaan yang singkat melibatkan program secara gotong royong bersama Komuniti setempat. Kerja khidmat Komuniti (CSR), kakitangan dan pelajar Kolej Komuniti telah merancakkan lagi proses pembinaannya. Bertepatan dengan konsep pembelajaran di Kolej Komuniti yang mementingkan kemahiran dalam bidang teras dan kemahiran insaniah, proses pembinaan rumah-rumah Komuniti ini telah diambil kira sebagai satu pentaksiran penilaian kepada pelajar dalam pelbagai aspek merangkumi akademik dan bukan-akademik. Sebagai contoh penilaian akademik diambil melibatkan proses pembinaan mengikut prosedur teknologi yang ditetapkan sebagaimana ditetapkan di dalam kurikulum akademik. Sementara penilaian sahsiah dan disiplin ditentukan melalui penialian sikap pelajar bersama Komuniti dan penjadualan kerja mengikut peraturan syariah seperti penetapan waktu solat bagi yang muslim dan etika bersama Komuniti desa bagi yang bukan muslim atau warga kota. Semangat perpaduan dan menghormati sesama masyarakat diterapkan sepanjang tempoh program dilaksanakan. Tenaga pengajar yang terlibat pula dapat mengembangkan ilmu dan pengetahuan dalam bidang yang diceburi bersama penyedia teknologi yang terpilih mengikut keperluan teknologi semasa.

Saiz rumah dan kemudahan asas yang disediakan adalah merupakan satu langkah awal mendidik Komuniti yang menerima bantuan tersebut agar terus meneroka ilmu dan kemahiran bersama pihak Kolej Komuniti berhampiran supaya terus memperkembang dan memelihara rumah tersebut dengan sebaiknya. Kursus-kursus lain untuk menghias rumah, menyediakan lanskap sekitar rumah boleh mereka perolehi bersama pihak Kolej Komuniti dari masa ke semasa.

Maklumbalas daripada pihak-pihak lain memang diharapkan agar kami akan terus memperbaiki kaedah dan prosedur pembinaan seumpama ini supaya mereka yang memerlukan bantuan dapat dibantu dan seterusnya membantu mereka membangunkan diri dan keluarga mereka di masa akan datang.

Indeks Berita