Portal Rasmi Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti

 English peta laman
Filter
 • TEMUBUAL TV : ASTRO ARENA GRANDSTAND BAGI MEMPROMOSIKAN SUKAN INSTITUSI PENDIDIKAN MALAYSIA ( SIPMA) PERLIS 2015

 • MAJLIS PERASMIAN PUSAT LATIHAN MINYAK DAN GAS (CoT &G) KOLEJ KOMUNITI BANDAR PENAWAR

  Pembangunan Pusat Latihan Tenaga Mahir (CoT) Minyak dan Gas melalui inisiatif Public Private Partnership (PPP) di Kolej Komuniti Bandar Penawar membuktikan jalinan kerjasama erat di antara Kolej Komuniti, pihak industri minyak dan gas iaitu Malaysian Offshore Contractors Association (MOCA) juga kerjaan negeri Johor iaitu  Johor Petroleum Development Corporation (JPDC)

   Majlis perasmian pusat latihan ini akan disempurnakan oleh YB Dato’ Seri Idris Jusoh, Menteri Pendidikan Tinggi pada 31 Oktober 2015 di Kolej Komuniti Bandar Penawar.

   

 • MAJLIS SANTAI PETANG ALUMNI KOLEJ KOMUNITI BERSAMA YB DATO' SERI IDRIS JUSOH

  Kolej Komuniti sebagai sebuah institusi pengajian di bawah Kementerian Pendidikan Tinggi telah beroperasi melebihi 10 tahun dan telah menghasilkan lebih daripada 58 ribu graduan yang menjadi agen transformasi ekonomi berpendapatan tinggi negara.

   

  Kolej Komuniti merupakan di kalangan institusi TVET yang terbaik di negara ini. Kadar Kebolehpasaran graduan kolej komuniti semakin meningkat setiap tahun melebihi 90% sehingga ke tahun 2015. Sehingga kini sebanyak 79 persatuan Alumni KK telah wujud dan bergerak aktif dengan keahlian lebih 20,000 alumni.Satu Program Santai Petang Bersama Alumni Kolej Komuniti  anjuran Bahagian Kolaborasi  dan keusahawanan , Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti telah diadakan sebagai  salah satu usaha berterusan mendekatkan lagi alumni dengan kolej komuniti.

   

  Majlis ini telah berjaya mengumpulkan alumni KK yang berjaya  menempatkan diri untuk bersama industri berimpak tinggi serta beroleh pendapatan tinggi. Ini membuktikan kolej komuniti berjaya melahirkan graduan berkualiti dalam bidang pendidikan teknik dan vokasional (TVET) yang memenuhi keperluan industri.

   

  Selain itu, Graduan kolej komuniti bukan sahaja mempelopori dalam pelbagai sektor ekonomi malah menceburi bidang keusahawanan sebagai kerjaya pilihan. Mereka telah bersama Kolej Komuniti  dalam program pengantarabangsaan produk alumni di Brunei Darussalam dengan kerjasama Woman of Jannah (WoJ) melalui Kuala Lumpur International Hijab Festival 2015 (KLIHF).Kejayaan ini adalah hasil  usahasama di antara Kementerian Pendidikan Tinggi, Kolej Komuniti Malaysia, rakan Industri dan Alumni KK yang hebat menyokong program-program di Kolej Komuniti.

   

  Program ini juga telah dihadiri oleh alumni Kolej Komuniti yang berjaya melanjutkan pengajian sehingga ke menara gading. Setiap tahun 10-20% graduan KK melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Salah seorangnya adalah alumni automotif KK Pasir Salak yang  sedang menyiapkan Masters thesis: Development of Gun Stabilisation System for Armoured Vehicle di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

   

  Konsep Alumni Paying Back to Community College juga telah mendapat sambutan yang menggalakkan dari para alumni sebagai salah satu cara untuk mereka berkongsi kejayaan dan terlibat dengan perkembangan dan pembangunan kolej komuniti. Selain itu, program alumni job-creators kolej komuniti telah memberikan sumbangan kepada kolej komuniti melalui program mentor usahawan dan turut menawarkan peluang pekerjaan kepada bakal graduan kolej.

   

  Dalam majlis ini juga, sesi penyerahan MoU di antara pihak Kementerian Pendidikan Tinggi dan dua Alumni Usahawan kolej komuniti iaitu Raffelina Sdn Bhd yang diusahakan oleh Mohammad Rafi'e bin Ramli, alumni KK Baling dan Aarella Hijab yang diusahakan oleh Shuhaila binti Shahalim, alumni KK Arau yang disaksikan oleh Menteri Pendidikan Tinggi,Yang Berhormat Dato’ Seri Idris bin Jusoh.

   

  Turut hadir bersama pada majlis ini ialah Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi, Yang Berhormat Datuk Mary Yap Kain Ching dan Yang Berbahagia Dato’ Seri Ir. Dr. Zaini bin Ujang, Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Tinggi dan pegawai-pegawai kanan kementerian.

   

 • KOLEJ KOMUNITI GERIK YANG PERTAMA LAKSANA ISO SYARIAH

  Keratan surat khabar Sinar Harian  bertarikh 28 Oktober 2015  mengenai perlaksanaan ISO Syariah di Kolej Komuniti Gerik.

 • Dream Big Kolej Komuniti Selangor

 • Majlis Santai Petang Alumni Kolej Komuniti

  Majlis Santai Petang Alumni Kolej Komuniti bersama YB Dato' Seri Idris Jusoh, 29 Oktober 2015, Marina Putrajaya

   

 • Perhimpunan Bulanan JPKK Oktober 2015

  Perhimpunan Bulanan JPPK bagi bulan Oktober 2015 telah diadakan pada 27 Oktober 2015 di Bilik Cempaka yang dianjurkan oleh Bahgaian Akademik dan Pendidikan Berterusan.

 • Selamat Datang Bakal Juara Kolej Komuniti

  Selamat datang kepada semua pelajar baharu dan bakal juara yang mendaftar di ‪Kolej Komuniti pada 27 dan  28 Oktober 2015 bagi ambilan November 2015

 • Pemenang Pertandingan ‪#‎kkwefiemerdeka2015

  Tahniah kepada pemenang pertandingan ‪#‎kkwefiemerdeka2015. Hadiah pertandingan telah disampaikan oleh Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti, Dato' Amir Md Noor kepada pengarah-pengarah kolej komuniti.

  Tempat Pertama: Kolej Komuniti Hulu Selangor
  Tempat Kedua:   ‎Kolej Komuniti Segamat
  Tempat Ketiga:   Kolej Komuniti Lahad Datu

 • Kolej Komuniti Bukit Beruang & Kolej Komuniti Selandar Perluas Inovasi

  Petikan keratan suratkhabar Utusan Malaysia  bertarikh 21 Oktober 2015  mengenai produk inovasi yang dihasilkan oleh Kolej Komuniti Bukit Beruang dan Kolej Komuniti Selandar

   

 • Anugerah Tangan Emas Perdana Menteri 2015

  Chin Pheynie, pelajar dari Kolej Komuniti Langkawi @ Langkawi Tourism Academy  bagi jurusan Restaurant Services, telah memenangi pingat emas bagi pertandingan World Skills Malaysia Belia WSMB 2015 dan telah menerima pingat daripada YAB Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Majlis Anugerah Tangan Emas Perdana Menteri 2015 20 Okt 2015 di PICC, Purajaya. Beliau juga akan mewakili Malaysia Peringkat ASEAN di Malaysia pada 2016.

 • LIPUTAN BERITA/PROMOSI/PUBLISITI SIPMA 2015

  17 Oktober 2015 

  Promosi SIPMA 2015 di Slot Selamat Pagi Malaysia, RTM dan  radio NasionalFm RTM. Tetamu bagi sesi temubual, Tuan Haji Wan Nasir b Wan Abdul Rahman yang merupakan Pengarah Bahagian Pembangunan Pelajar, Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti dan Encik Abdul Razak bin Sabtu yang merupakan Pengerusi Majlis Sukan Kolej Komuniti/ Pengarah Kolej Komuniti Bukit Beruang.

   

   

   

 • Kolej Komuniti Berjaya Lahir Tenaga Kerja Separa Mahir

  TAWAU, 17 Okt (Bernama) -- Kewujudan Kolej Komuniti di seluruh negara berjaya melahirkan tenaga kerja separa mahir yang sangat diperlukan dalam pembangunan negara, kata Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Mary Yap Kain Ching.

  Beliau berkata ia terbukti apabila kebolehpasaran graduan Kolej Komuniti mencapai 94.2 peratus pada tahun lepas dan ada yang sedang melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

  "Ini menunjukkan bahawa graduan Kolej Komuniti sememangnya mendapat tempat dan perhatian dalam sektor pekerjaan, sekaligus dapat memberi sumbangan dalam pertumbuhan ekonomi negara," katanya ketika merasmikan Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti Negeri Sabah Tahun 2015, di sini hari ini.

  Beliau berkata penubuhan Kolej Komuniti bermula pada 2001 dengan 10 buah kolej perintis dan kini bilangan Kolej Komuniti telah bertambah kepada 92 kolej di seluruh negara termasuk di kawasan bandar, luar bandar dan pedalaman.

  Yap berkata pertumbuhan pesat penubuhan Kolej Komuniti menunjukkan betapa pentingnya kolej berkenaan dalam meningkatkan taraf pendidikan dan sosioekonomi masyarakat di negara ini.

  "Rakyat dapat menikmati pendidikan secara saksama selaras dengan matlamat Model Baru Ekonomi. Selain itu, rakyat juga berpeluang menimba ilmu pengetahuan serta kemahiran tanpa mengira had usia dengan adanya Jabatan Pembelajaran Sepanjang Hayat di semua Kolej Komuniti," katanya.

  Mengulas mengenai majlis itu, beliau berkata seramai 200 graduan dari lima buah Kolej Komuniti iaitu di Lahad Datu, Sandakan, Tambunan, Tawau, dan Semporna akan menerima Sijil Kolej Komuniti.

  "Antara bidang kemahiran yang diikuti oleh para graduan berkenaan adalah Sijil Rangkaian Komputer, Sijil Pemasangan Elektrik, Sijil Servis Kenderaan Ringan, Sijil Industri Agro dan Sijil Pemprosesan dan Kawalan Mutu Makanan," katanya.

  Terdahulu, Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti Kementerian Pendidikan Tinggi, Datuk Amir Md Noor berkata para graduan perlu bijak dan lebih kreatif dalam menceburi bidang pekerjaan.

  "Stigma mencari pekerjaan juga boleh diubah kepada mencipta pekerjaan. Kita percaya dengan kemahiran dan ilmu keusahawanan yang telah diserapkan semasa mengikuti pembelajaran, dapat dijadikan sebagai panduan bagi memulakan perniagaan," katanya.

  -- BERNAMA

   

 • Garis Panduan PISPA di Kolej Komuniti

 • JEMPUTAN KE SHOWCASE PERISA@JPKK 2015 & INNOVATION TALK

  Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti sedang menganjurkan Showcase Inovasi Pensyarah Kolej Komuniti Peringkat Kebangsaan 2015 (SHOWCASE PERISA@JPKK 2015). Ia adalah kesinambungan program yang telah diadakan di Kolej Komuniti Temerloh, Pahang pada 21-22 September 2015 yang lalu. Pemenang pertandingan tersebut beserta produk-produk inovasi terpilih kini didatangkan khas ke JPKK untuk dipertontonkan kepada semua warga SPT.

  Butiran showcase adalah seperti berikut;

  Tarikh: 12.13.15 dan 16 Oktober 2015

  Tempat: Foyer JPKK, Tingkat 6, Galeria PjH, Presint 4, Putrajaya

  Masa: 8.00 pagi – 5.00 petang

   

   Pengisian program ini meliputi showcase produk inovasi dan innovation talk (oleh Dr Ishak Bin Mohamad).

   

 • PROGRAM JELAJAH BERBASIKAL, SIPMA PERLIS 2015

  Majlis Sukan Kolej Komuniti(MASKOM)telah menganjurkan program Jelajah Berbasikal SIPMA pada 10 Oktober 2015 di Kompleks Sukan Tuanku Syed Putra, Kangar, Perlis. Program yang bermula pada jam 7.00 pagi bertujuan mempromosikan Sukan Institusi Pendidikan Malaysia (SIPMA) yang akan berlangsung pada 21 hingga 28 November 2015.

  Raja Muda Perlis, Duli Yang Teramat Mulia Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalulail telah mengetuai konvoi Jelajah Berbasikal SIPMA Perlis 2015 dan Raja Puan Muda Perlis, Duli Yang Teramat Mulia Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen Akashah Khalil berkenan menyempurnakan pelepasan peserta kayuhan. Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti, Penolong  Pesuruhjaya Kehormat (Pertahanan Awam) Dato’ Amir Md. Noor telah mengiringi kayuhan DYTM Tuanku Raja Muda. Selain itu, turut hadir ke program ini ialah Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Azlan bin Man, Menteri Besar Perlis bersama isteri.

  Lebih kurang 500 peserta menyertai kayuhan berbasikal sejauh 20 kilometer ini melibatkan dua hentian. ADUN Santan, YB Dato’ Haji Sabri Ahmad telah menyambut konvoi berbasikal di hentian pertama iaitu di D’Futsal Centre, Kangar. Tuanku Raja Muda Perlis turut serta bermain futsal dan telah berkenan menyampaikan plak Jelajah Berbasikal SIPMA kepada Pejabat ADUN Santan, Pejabat KEMAS Alor Tampang dan D’Futsal Centre.

  Antara aktiviti-aktiviti lain yang diadakan di sana selain Karnival Futsal Bawah 18 tahun, ialah Pertandingan Mewarna Kanak-kanak Tabika KEMAS DUN Santan dan sukan rakyat iaitu Lari Ikat Kaki Berpasang-Pasangan, Semakin Jauh Semakin Sayang, Boling Kelapa, Tiup Belon, Pertandingan Jalan Atas Bata, Musang Berjanggut dan Mencari Gula-Gula Di Dalam Tepung bagi kategori kanak-kanak.

  Kayuhan diteruskan hingga tiba di di  Hentian 2 iaitu, Sekolah Rendah Islam 1. YB ADUN Bintong, YB Puan Hajah Rela Ahmad, telah menyambut konvoi berbasikal tersebut bersama Guru Besar Sekolah Rendah Islam 1 dan orang-ramai. Tuanku Raja Muda Perlis telah menyampaikan sumbangan kepada asnaf dan juga plak penghargaan kepada Pejabat ADUN Bintong, Guru Besar Sekolah Rendah Islam 1, Kelab Sepakraga Tuju Perlis dan Majlis Agama Islam Perlis (MAIPs).

  Antara aktiviti-aktiviti yang diadakan di hentian kedua ini termasuklah Pertandingan Sepak Raga Tuju, Pertandingan Mewarna, Pertandingan Gubahan Tuala dan Kain Pasang, Senamrobik Malaysia dan sukan rakyat iaitu Kerusi Muzik, Congkak, Boling Kelapa, Baling Getah, Lari Berkain Batik (Lelaki), Lari Berkain Pelikat (Wanita), Bawa Bola Pingpong Menggunakan Sudu, Tuju Tin, Lambung Kasih, Balingan Manja Dan Sepak Raga Ratus.

   Sokongan daripada pihak istana, pengurusan tertinggi kerajaan negeri Perlis, agensi-agensi yang berkaitan dan seluruh rakyat dalam penganjuran Jelajah Berbasikal SIPMA ini membuktikan ketibaan SIPMA 2015 amat dinanti. 

  Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil melaungkan Soaring Upwards bersama PPj. Kehormat (PA) Dato' Amir bin Md, Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti dan konvoi Jelajah Berbasikal SIPMA Perlis 2015.

   

  Encik Mohd Nasir , Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti menyampaikan sumbangan kepada asnaf disaksikan oleh Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Dato ‘ Amir di salah satu hentian dalam laluan Jelajah Berbasikal SIPMA Perlis 2015.

   

 • Cabaran Tahan 2014

  Sekitar Majlis Perasmian dan Sidang Media Program Cabaran Tahan 2014 di Dataran Taman Negara, Kuala Tahan Pahang telah disempurnakan oleh YBhg. Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Kolej Komuniti, Dato' Amir Bin Md Noor.

 • Tahniah Pelajar-pelajar Program Kulinari dan Operasi Perhotelan Kolej Komuniti Sungai Petani

   

  Pelajar-pelajar Program Kulinari dan Operasi Perhotelan Kolej Komuniti Sungai Petani telah mengharumkan nama KKSP apabila berjaya membawa pulang SATU PINGAT EMAS, DUA PINGAT PERAK, LIMA PINGAT GANGSA dan 10 pencapaian DIPLOMA dalam 15th Penang International Salon Gastronomique 2014, Asia Food Festival yang diadakan di Subterranean Penang International Convention & Exhibition Centre SPICE pada 22- 25 Oktober 2014.

  Lebih membanggakan ialah apabila pelajar KKSP bagi kategori Fruit & Vegetable Carving, Mohd Khairul Izzudin Bin Abdul Majid telah mendapat Anugerah Most Outstanding Apprentice Chef Artist Award dan sekaligus menewaskan peserta dari Korea, Taiwan, Thailand , Singapura dan calon-calon lain dari Malaysia.

  Sekalung TAHNIAH juga diucapkan kepada pensyarah-pensyarah KKSP yang telah terlibat secara lansung dan tidak langsung.

 • Program Lawatan Internship MMC Gamuda

  Program Lawatan Internship MMC Gamuda di Terowong MRT Jalan Inai,Kuala Lumpur. Lawatan ini diketuai oleh Ketua Pengarah JPKK, Dato' Amir bin Md.Nor dan disertai oleh wakil-wakil dari JPKK,Kolej Komuniti Sabak Bernam dan Kolej Komuniti Kuantan.Program bermula dengan sesi taklimat dari MMC Gamuda,selepas itu diteruskan dengan turun ke dalam terowong yang kedalamannya lebih kurang 45 meter dan sepanjang 1.5km sehala

 • Tahniah pelajar KK Langkawi

   

  Tahniah kepada Muhammad Hafidz Hussaini Bin Hasri dan Mohd Narisyambri Bin Md Zain dari Kolej Komuniti Langkawi @ LTA yang akan mewakili Malaysia ke Asean Skills Competition 2014 yang bakal berlangsung dari 19 - 29 Oktober 2014 di Hanoi International Convention Center, Vietnam. Semoga mereka peroleh kejayaan di pertandingan tersebut.

 • KARNIVAL KEBUDAYAAN DAN KESENIAN SILAT " GERAK PENDEKAR 2014"

  gerak pendekar 2014

  KARNIVAL KEBUDAYAAN DAN KESENIAN SILAT " GERAK PENDEKAR 2014" telah dianjurkan pada 12 Oktober 2014 oleh Kolej Komuniti Sandakan dengan kerjasama Majlis Perbandaran Sandakan dan Kementerian Pelancongan Negeri Sabah.

  Majlis pelancaran dan gimik pelancaran karnival telah dilakukan oleh Dato' Amir Md Noor, Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Kolej Komuniti selaku presiden Persekutuan Taekwondo Global Malaysia (MGTF).


 • Tahniah pelajar Kulinari KK Selayang

   

  Pelajar Program Pendidikan Khas Sijil Asas Kulinari KKSY telah berjaya memenangi tempat pertama dalam PERTANDINGAN ABILYMPICS KEBANGSAAN 2014 anjuran Majlis Pemulihan Malaysia (MCR) dalam bidang Cooking.Ia  melayakkan Yap Yee Heng mewakili Malaysia ke Pertandingan Abilympic Peringkat Antarabangsa yang akan berlangsung di Perancis pada tahun 2015

  Selain itu,Pelajar Program Pendidikan Khas Sijil Asas Kulinari KKSY, Mohamad Zulfiqri Bin Yasuhimi telah menggondol tempat ke-2 bagi kategori Cake Decoration dan Muhamad Safiuddin Bin Hj Rosli menggondol tempat ke-2 bagi kategori Cooking.

  Tahniah kepada semua pemenang. Anda memang hebat!

 • Inovasi kreatif pelajar kolej komuniti

   

  Keratan akhbar Sinar Harian 7 Oktober 2014

 • Kolej komuniti juara pertandingan usahawan inovasi

  Keratan akhbar Utusan Malaysia 6 Oktober 2014

 • R & B Stompers KKSB dijemput membuat persembahan sempena lawatan Menteri Kem. Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah

   

  stomp

  R & B Stompers KKSB dijemput membuat persembahan sempena lawatan Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, YB Dato' Seri Hj. Mohd Shafie B. Hj. Apdal ke Kg.Parit 7,Baroh, Sungai Leman, Sekinchan

   

  pengarah

  Pengarah memberi penerangan kepada YB Menteri bagaimana bermula cetusan idea stompers ini. YB Menteri KKLW menunjukkan isyarat BAGUS kepada pemain (pelajar KKSB) kita. Insya Allah, R&B Stompers mendapat tempat di hati penduduk daerah Selangor.

 • Jelajah skuad inspirasi kolej komuniti

   

  Tarikh : 8 Oktober 2014 ( Rabu)

  Masa   : 10.00 pagi

  Lokasi : Dewan Serbaguna Gerik

  Ikon skuad inspirasi kolej komuniti YBhg Dato' Fazley Yaakob akan berkongsi pengalaman beliau untuk dijadikan panduan dan teladan untuk semua pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan SPM 2014. Program jelajah ini adalah terbuka kepada orang ramai.

 • Live Showcase" Revolusi Tangan Seni”

   " Showcase Revolusi Tangan Seni” secara live

  daripada Pelajar Sijil Multimedia Kreatif Pengiklanan Kolej Komuniti Kulim

  Tarikh : 8 hingga 10 Oktober 2014
  Masa : 9.00 pagi hingga 5.00 petang
  Tempat : Tesco Kulim, Kedah

 • Bunyi tudung periuk meriahkan stomp

   Keratan akhbar Berita Harian >Varsiti> Senibudaya, 2 Oktober2014


 • Graduan Kolej Komuniti Penuhi Keperluan Industri

  Petikan akhbar Melaka Hari Ini

  KKBBM

 • Kolej Komuniti buka laluan lebih luas ke peringkat diploma

 • PELANCARAN BUKU BAHASA ISYARAT MALAYSIA

  Tahniah Encik Asfarul Lail Azwan bin Haris di atas Pelancaran Buku Bahasa Isyarat Malaysia! Beliau merupakan Ketua Program Pendidikan Khas di Kolej Komuniti Selayang yang menjadi salah seorang penggubal bagi penghasilan Buku Bahasa Isyarat Malaysia. Buku ini penting bagi membantu kemahiran berisyarat dan kefahaman pembaca menghasilkan mutu komunikasi dengan orang Pekak Malaysia. Pelancaran Buku ini telah di sempurnakan oleh YB Datuk Mary Yap Kain Ching, Timbalan Menteri Pendidikan di Dewan Bankuet Parlimen, Bangunan Parlimen pada 1 Oktober 2014.

 • MAJLIS DIALOG INDUSTRI AUTOMOTIF KOLEJ KOMUNITI BUKIT BERUANG 2014

   dialog industri KKBB

  Setinggi penghargaan & tahniah kepada En Abd Razak Sabtu (Pengarah) & TEAM KK Bukit Beruang dan semua rakan strategik industri, usahawan serta alumni KKBB bidang auto yang berjaya yang telah hadir untuk berkongsi pandangan bagi meningkatkan kecemerlangan program automotif KKBB sekaligus memacu kebolehpasaran graduan KK Bukit Beruang.

  Komitmen dan kedinamikan kerjasama strategik industri & KKBB telah menyerlahkan ketampakkan Kolej Komuniti Bukit Beruang. Syabas KKBB.

 • Majlis Dialog dan Kolaborasi Bersama Industri Kolej Komuniti Batu Gajah

   

  Majlis Dialog Dan Kolaborasi Bersama Industri Kolej Komuniti Batu Gajah telah berjaya diadakan dengan kehadiran peserta industri Kecantikan & SPA Dan Industri Fesyen & Pakaian. Antara pengisian majlis tersebut ialah Taklimat Industri, Dialog pelajar bersama industri, Kebolehpasaran (temuduga) Dan Kolaborasi.

 • 200 penuntut Kolej Komuniti sertai benci dadah

   

  RAUB 30 Sept. - Sebanyak 200 penuntut Kolej Komuniti seluruh negeri ini menghadiri program benci dadah yang diadakan di Kompleks Rakan Muda Raub, di Dong dekat sini baru-baru ini.

  Program bertemakan 'Hidup Sejahtera Tanpa Dadah' berlangsung selama empat hari itu merupakan anjuran Bahagian Pembangunan Pelajar, Jabatan Pengajian Kolej Komuniti yang diselenggarakan sepenuhnya oleh Kolej Komuniti Bentong.

  Pengarah Bahagian Peperiksaan dan Penilaian, Jabatan Pengajian Kolej Komuniti, Rosli Idris berkata, kegiatan sempena program itu turut berjaya mengeratkan hubungan sesama penuntut Kolej Komuniti di negeri ini.

  "Kegiatan ini menzahirkan pertukaran pendapat dan perkongsian pengalaman mengenai senario kehidupan khususnya remaja dan belia yang berhadapan dengan pelbagai cabaran," katanya di sini baru-baru ini.

  Menurut beliau, pengisian program berbentuk motivasi, ceramah, latihan kepimpinan, keagamaan, kebudayaan, kesenian, sukan dan rekreasi lebih menjurus ke arah budaya hidup sihat sekali gus mengelakkan golongan remaja dan belia terjerumus dengan najis dadah.

  Sehubungan itu, katanya, Jabatan Pengajian Kolej Komuniti bukan sahaja menitikberatkan aspek akademik dan kemahiran menerusi kursus serta latihan di institusi berkenaan, tetapi melibatkan pertemuan sesama penuntut menerusi kegiatan luar kuliah antara acuan pembinaan kepimpinan dan akhlak.

  Sementara itu, pengerusi bersama program, Dr. Anuar Ralib berkata, kegiatan itu amat relevan mendedahkan penuntut berkenaan dengan gaya hidup sihat berasaskan kehidupan masyarakat yang membenci dadah.

  "Menerusi modul latihan luar, penuntut lebih banyak mewujudkan pembentukan sikap nilai prihatin dan penyayang sesama rakan dan berkongsi masalah yang boleh diselesaikan menerusi idea yang lebih matang," katanya.

 • Majlis Ramah Mesra Pelajar Kolej Komuniti bersama YB Menteri Pendidikan II

  Majlis Ramah Mesra Pelajar Kolej Komuniti bersama YB Menteri Pendidikan II, Dato' Seri Idris Bin Jusoh telah diadakan pada 23 Oktober 2013 pada pukul 5 petang bertempat di Dewan Zaaba SPT KPM, Presint 2 Putrajaya. Majlis telah dihadiri oleh En. Amir bin Md Noor, Datuk TKSU, Datuk Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Politeknik, SUB Biasiswa, Pegawai-pegawai Pejabat Menteri , UKK SPT, Pengarah Bahagian JPKK dan Pengarah Kolej Komuniti.

  Tahniah kepada semua Pensyarah, Pembimbing & Pelajar : BriSK - CC R & B Stompers (KK Baling, KK P.Salak, KK Selayang, KK H.Langat, KK Tg.Piai, KK Terengganu, KK Mas Gading) atas persembahan stompers yang bertenaga pada majlis tersebut.

 • Pertunjukkan Fesyen "Fashion Passion" KK Selayang

  Pada 17 Oktober 2013 bertempat di Pentas Utama, Sungei Wang Plaza, Kuala Lumpur telah berlangsung dengan jayanya Program Pertunjukkan Fesyen "Fashion Passion" Kolej Komuniti Selayang. Pertunjukkan fesyen ini bagi memperagakan hasil rekaan pelajar-pelajar SMK Pakaian Kontemporari Wanita. Majlis dihadiri oleh tetamu VIP iaitu Tuan Ketua Pengarah JPKK bersama isteri.

  Anugerah "Best Designer 2013"

  Ketua Pengarah JPKK dan isteri bersama Pengarah-pengarah Kolej

  Barisan peserta pertunjukkan fesyen

 • Kolej Komuniti lahirkan 2,000 graduan bergaji tinggi

  PELABUHAN KLANG 19 Okt. - Kerjasama strategik Kolej Komuniti (KK) dengan 15 syarikat petrokimia, minyak dan gas telah berjaya menghasilkan 2,000 tenaga kerja yang menikmati gaji lumayan melebihi RM4,500 sebulan.

  Kesemua pelajar yang tamat menjalani latihan kecekapan ditempatkan di syarikat minyak dan gas terkemuka yang beroperasi di lima koridor pembangunan ekonomi di Iskandar Malaysia (IM), Koridor Utara (NCER), Koridor Timur (ECER), Koridor Pembangunan Sabah (SDC) dan Koridor Pembangunan Sarawak (SCORE).

  Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Datuk Nasir Mat Dam berkata, pada tahun ini, seramai 250 pelajar lagi akan mengikuti program yang serupa dengan 88 peratus graduan Kolej Komuniti telah mendapat pekerjaan sebaik sahaja menamatkan pengajian.

  ‘‘Ini merupakan pencapaian yang sangat cemerlang bagi sebuah institusi latihan di mana para pelajarnya bukan terdiri dalam kalangan mereka yang hebat akademiknya.

  ‘‘Melalui peluang yang diberikan oleh Kolej Komuniti, sebahagian besar graduannya berjaya menikmati pendapatan tinggi. Ini turut membantu melahirkan pekerja berkemahiran yang berpendapatan tinggi sebagaimana disasarkan oleh Model Ekonomi Baru," katanya semasa Program Kerjasama Strategik Kolej Komuniti dengan Malaysia Offshore Contractors Association (MOCA) di Tabung Haji Heavy Engineering di Pulau Indah, di sini hari ini.

  Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif TH Heavy Engineering merangkap Presiden Persatuan Kontraktor Luar Pesisir Malaysia, Nur Badli Mohd. Alias.

  Pada majlis itu juga, perakuan dan pengiktirafan juga diberikan oleh rakan-rakan industri minyak dan gas daripada gabungan keahlian MOCA kepada Kolej Komuniti, yang membawa kepada penawaran lebih 500 peluang dalam syarikat-syarikat berkenaan.

  Sumber : Utusan Malaysia

 • BULAN BAHASA KEBANGSAAN

   

  010000000000bulan bahasa
  bulan bahasa

   

  Bermula dengan panggilan Minggu Bahasa Kebangsaan dana Bulan Bahasa Kebangsaan sepanjang dekad 60-an. Kempen ini telah melalui perubahan pelbagai nama seperti Gerakan Cintailah Bahasa Kita (GCBK) (1987-1996),Gerakan Bahasa Kebangsaan Sektor Swasta (GBKSS) (1996-2005) dan Minggu Sastera (1987-1998).Akhirnya pada tahun 1999, gerakan ini dinamakan Bulan Bahasa dan Sastera Negara (BBSN).

  Program BBSN yang pertama telah dilancarkan pada tahun 1999 oleh YAB Dato' Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi, Timbalan Perdana Menteri Malaysia ketika itu.

  Pada tahun 2009, bersesuaian dengan matlamat pelaksanaannya, BBSN telah dikenali dengan nama Bulan Bahasa Kebangsaan (BBK)

  TUJUAN UTAMA

  • Bulan Bahasa Kebangsaan (BBK) bertujuan untuk memantapkan, memperkukuh dan mempamerkan jati diri dan citra bangsa Malaysia.
  • Menguatkan rasa megah terhadap bahasa kebangsaan.
  • Mengeratkan dan memperkukuh perpaduan bangsa melalui bahasa kebangsaan.
  • Menyemarakkan peranan bahasa kebangsaan sebagai tonggak pembinaan negara bangsa.

  Keseluruhan konsep logo menggambarkan peranan rakyat pelbagai bangsa di dalam negara bagi membentuk perpaduan di dalam konsep satu Malaysia “BBK” menjadikan tunggak kecemerlangan negara berasaskan pembangunan yang berteraskan bahasa sebagai wadah.

  HURUF “B”
  Huruf “B” yang direka secara grafik dan dinamik sekilas pandang berbentuk “B” bererti “Bulan” dan “Bahasa Kebangsaan” di hujung pena menjadi tunjang pada huruf “B”. Ia sinonim dengan DBP sebagai sumber ilmu dan juga dataran untuk menyampaikan dan memacukan visi dan misi DBP yang merupakan matlamat bahasa dan sastera yang akan direalisasikan oleh “B”.

  BENTUK DUNIA BERPUSING DAN BENDERA MALAYSIA
  “Bendera Malaysia” secara grafik terdiri daripada pelbagai warna membentuk dunia berpusing tanpa had menggambarkan arah tuju untuk mencapai matlamat masa depan “B” yang cemerlang.

  Dunia berpusing menjadi latar belakang logo melambangkan tema perpaduan serta menitikberatkan cinta bahasa dan negara. Ia juga menunjukkan semua kaum yang sentiasa dipupuk dan dipastikan perpaduan, keharmonian kaum terpelihara untuk menjamin masa depan yang lebih gemilang. Ia memberi penyatuan kepada tiga bangsa utama di Malaysia, hidup penuh muafakat, bekerjasama demi memajukan negara.

  Lingkaran tiga jalur merah putih pada bendera Malaysia merupakan kegiatan-kegiatan “BBK” yang meliputi pelbagai bidang ilmu dan bahasa.
  DAUN RESAM DBP
  Daun resam DBP yang terdapat pada logo korporat menterjemahkan bahasa menjadi bumbung logo. Ia juga sumber dalam memperkembangkan bahasa dalam era globalisasi terpusat di atas logo ini sebagai nadi utama “BBK”.

  PENA DARI HURUF “B”
  Pena yang terletak di penghujung huruf “B” menggambarkan matlamat yang dituju dalam “BBK”. Di samping itu ia juga mencerminkan kegiatan bahasa dan sastera.

  WARNA

  MERAH DAN PUTIH

  Merah dan putih menggambarkan semangat rakyat Malaysia untuk mencapai kegemilangan dan juga menjadi simbol wawasan satu Malaysia yang suci dan ikhlas.

  KUNING
  Kuning mengekalkan sistem raja berpelembagaan dan menjunjung luhur kedaulatan Negara serta menjadi simbol kegiatan “BBK” ke arah kegemilangan.

  KUNING

  Biru bermaksud kestabilan, bersatu hati dan hidup sejahtera untuk mencapai matlamat “BBK” bersama pelbagai kaum dalam negara.

  HIJAU

  Hijau melambangkan keterampilan dan kegiatan berwibawa dalam mengembangkan bahasa yang sentiasa subur ke persada dunia.

  Pereka: 
  Naim bin Hj. Ahmat

   

   

 • Perasmian Hari UNESCO Malaysia 2013

  Majlis Perasmian Hari UNESCO 2013 telah diadakan pada 3 Oktober 2013 di Dataran Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan. Majlis ini telah dirasmikan oleh YAB Tan Sri dato' Haji Muhyiddin Bin Haji Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan dan Presiden Suruhanjaya Kebangsaan UNESCO Malaysia.Program Hari UNESCO ini berlangsung selama tiga hari iaitu 3-6 Oktober 2013.

  unesco1

  Ketibaan YAB Tan Sri disambut mesra oleh Ketua Pengarah, JPKK dan warga KPM

  unesco2

  Ketua Pengarah JPKK bersama Pengarah-pengarah Kolej Komuniti

   

 • Usia bukan penghalang untuk timba apa jua bidang ilmu - Mohd. Rahim

   

  SEREMBAN 30 Sept. - Usia tidak sewajarnya dijadikan penghalang bagi seseorang individu untuk menimba ilmu demi memajukan diri dalam apa jua bidang yang diceburi.

  Pengarah Kolej Komuniti Jelebu (KKJ), Mohd. Rahim Mahmood berkata, tiada batasan umur ditetapkan bagi seseorang itu untuk menimba ilmu dan paling utama adalah minat, usaha serta komitmen yang diperlukan ke arah mencapai kejayaan.

  "Sebab itu, kita tidak menetapkan sebarang had umur dalam syarat untuk mengikuti kursus yang ditawarkan di kolej ini.

  "Malah, kita mempunyai pelajar yang berusia mencecah 40 tahun mengikuti kursus kemahiran yang ditawarkan di kolej ini, apa yang lebih penting sijil kemahiran yang diperoleh bakal diiktiraf untuk mencari pekerjaan bagi memenuhi pasaran kerja bagi pekerja berkemahiran yang amat tinggi masa kini," katanya.

  Beliau berkata demikian ketika ditemui dalam raptai Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti 2013 di Hotel Royale Bintang, di sini hari ini.

  Sehubungan itu, Mohd. Rahim menyeru orang ramai yang berminat termasuk lepasan sekolah menengah untuk mendaftarkan diri untuk mengikuti kursus di KKJ pada November ini.

  "Pada sesi pengambilan akan datang (November), kita menyasarkan 120 pelajar untuk mengikuti empat kursus yang ditawarkan di kolej ini.

  "Antaranya, sijil Pemprosesan Makanan, Teknologi Elektrik, Teknologi Pembinaan, serta Sistem Komputer dan Sokongan," katanya.

  Jelasnya lagi, selepas menamatkan kursus bagi tempoh 20 hingga 24 bulan, graduan mempunyai peluang untuk melanjutkan pengajian mereka ke peringkat diploma.

  "Yuran yang dikenakan amat berpatutan iaitu hanya serendah RM200, malah KKJ turut menawarkan kemudahan yang kondusif termasuk asrama.

  "Usaha ini selari dengan hasrat kerajaan ke arah melahirkan lebih ramai modal insan serta tenaga kerja berkemahiran di negara ini," katanya.


  Sumber : Utusan Malaysia 1 Oktober 2013

 • Kolej Komuniti Menerima Sijil Penghargaan IPT Prihatin Warga Emas

   

  Jabatan Pengajian Kolej Komuniti mewakili KPT dan semua Kolej Komuniti telah dianugerahkan Sijil Penghargaan IPTA Perhatin (Pembelajaran Sepanjang Hayat) oleh YAB Perdana Menteri sempena Sambutan Hari Warga Emas Tahun 2012 pada 17 Oktober 2012 di Palace Of Golden Horses, Seri Kembangan Selangor.

  perhatin1


  perhatin3

   

 • Majlis Penyerahan Bangunan Kolej Komuniti Pekan2

   

  Hari bersejarah bagi Kolej Komuniti Pekan di mana Majlis Penyerahan Kolej Komuniti Pekan ini disiarkan secara teleconference di antara Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dengan Kolej Komuniti Pekan di Pekan, Pahang pada 12 Oktober 2012.

  kkpekan2

  Suasana di sebalik tabir sekitar Majlis Penyerahan Kolej Komuniti Pekan


  kkpekan3

  Lintas langsung dari KK Pekan


  kkpekan11

  Majlis Penyerahan Kolej Komuniti Pekan di KPT

 • Majlis Penyerahan Bangunan Kolej Komuniti Pekan

   

  Hari bersejarah bagi Kolej Komuniti Pekan di mana Majlis Penyerahan Kolej Komuniti Pekan ini disiarkan secara teleconference di antara Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dengan Kolej Komuniti Pekan di Pekan, Pahang pada 12 Oktober 2012.


  kkpekan2

  Aktiviti di sebalik tabir majlis penyerahan

  kkpekan3

  Lintas langsung dari KK Pekan

  kkpekan11

  Suasana majlis penyerahan di KPT

 • Majlis Pengambilalihan Sistem IDBMS

  Majlis Pengambilalihan Sistem Aplikasi  - Integrated Database Management System (IDBMS) disempurnakan di antara pihak Jabatan Pengajian Kolej Komuniti (JPKK) dengan

  En. Idhwan Bin Mohamad,bekas pelajar Kolej Komuniti Bandar Darulaman. Sistem IDBMS ini pada awalnya telah dibangunkan oleh En Idhwan bagi Modul ESS309 (Hamparan Elektronik & Pengurusan Rekod), Program Sijil Komputer & Sokongan.

  Melalui pengambilalihan ini, sistem IDBMS ini akan menjadi hakmilik Jabatan Pengajian Kolej Komuniti (JPKK).

   

 • PERTANDINGAN FOTOGRAFI PIALA KETUA PENGARAH

  pertandingan fotografi

  Anjuran:    Jabatan Pengajian Kolej Komuniti dan Kolej Komuniti Paya Besar

   

  Syarat Pertandingan

   

  1. Tema Pertandingan “ Nilai-Nilai Murni Masyarakat Malaysia “

   

  2. Terbuka kepada

  a. Pelajar Kolej Komuniti

  b. Kakitangan Kolej Komuniti

  1. Peserta hanya dibenarkan menghantar 3 KARYA FOTO sahaja.

  2. Foto mestilah karya asli dan tidak diciplak dari mana-mana sumber.

  3. Suntingan gambar MINIMA sahaja yang di benarkan (Terang Gelap, Cropping, Tone)

  4. Suntingan foto Make Over adalah tidak dibenarkan. (Manipulasi, Pencahayaan Tiruan, Tambahan Kesan Khas dan sebagainya. )

  5. Foto Black & White dibenarkan.

  6. Setiap foto hendaklah dicetak di atas ‘Photo Paper’ saiz A4 dan ditampal di atas Mounting Board hitam dengan sempadannya berukuran 5cm ( atas ) x 5cm ( kiri & kanan ) x 8 cm ( bawah )

  7. Semua karya yang dihantar hendaklah disertakan CD ‘Soft Copy’ dalam large format ( JPEG ). Borang penyertaan hendaklah ditampal di belakang Mounting Board. Nama, no. kad pengenalan dan nombor telefon hendaklah di tulis pada CD.

  8. Keputusan Pengadil adalah MUKTAMAD

  9. Semua karya yang dihantar akan menjadi milik penganjur.

  10. Semua kos berkaitan dengan penghantaran karya adalah ditanggung oleh peserta.

  11. Pihak penganjur tidak akan bertanggung jawab sekiranya karya yang dihantar tidak sampai, hilang atau rosak semasa penghantaran.

  12. Semua penyertaan hendaklah sampai kepada pihak penganjur sebelum atau pada 12 Oktober 2012 (5.00 pm). Penyertaan yang lewat dari tarikh dan masa yang ditetapkan tidak akan diadili.

   

   

   

   

   

Indeks Makluman