Program kerjasama Kementerian Pendidikan dan Kolej Komuniti Langkawi itu berlangsung selama tiga hari dengan peserta diuji pelbagai aktiviti ketahanan fizikal dan mental termasuk mendaki gunung, berlari, berenang dan berkayak.

 

Majlis perasmian program disempurnakan oleh Setiausaha Bahagian Kanan Pengurusan Pengajian Tinggi Kementerian Pendidikan, Hasnol Zam Zam Ahmad semalan dan turut hadir, Ketua Pengarah Kolej Komuniti, Datuk Amir Md. Noor dan Pengarah Akademi Pelancongan Langkawi, Zainab Othman.

Hasnol ketika berucap dalam majlis tersebut berkata, penganjuran kali ini merupakan kali keenam sejak 2009 dan ia diharap­kan dapat membentuk graduan yang bukan sahaja berjaya dalam bidang akademik malah dapat meningkatkan kekuatan fizikal dan mental untuk menjadi pemimpin di masa hadapan.

“Pelaksanaan acara ini merupakan sebahagian daripada siri program pembangunan sahsiah pelajar untuk menarik minat mereka dalam bidang sukan selain dapat meluaskan potensi untuk berjaya dalam bidang pelajaran,” katanya.

 

Terdapat dua kategori yang dipertandingkan kali ini iaitu kategori IPT serta swasta dan juga kategori terbuka bagi agensi-agensi, jabatan dan individu.

Hadiah bagi tempat pertama merupakan wang tunai, RM3,500, tempat kedua RM2,500 dan tempat ketiga RM1,500.